НАГРАДИТЕ на 24 Международен филмов фестивал София Филм Фест 2020

ГОЛЯМАТА НАГРАДА „СОФИЯ ГРАД НА КИНОТО“
За най-добър филм в Международния конкурс за първи и втори филми
(осигурена от Столична община – диплом и парична премия от 7 000 евро за режисьора и продуцента на филма) бе връчена "СЕСТРА” (България-Катар) на режисьора Светла Цоцоркова и продуцентите Светослав Овчарови Светла Цоцоркова.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ЖУРИТО
За филм от Международния конкурс за първи и втори филми получи „СРЕДНОЩНО” (Великобритания) на режисьора Натали Бианкери.

НАГРАДА ЗА РЕЖИСУРА
За филм от Международния конкурс бе присъдена на Ева Коолс за филма й „КЛЕО” (Белгия).

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ за най-добър сценарий получи ЯЛДА, НОЩ ЗА ПРОШКА” (Иран-Франция-Германия-Швейцария-Люксембург) на режисьора Масуд Бакши.

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ за най-добър художник бе присъден на покойния Ласло Райк за работата му по филма ТЕЗИ, КОИТО ОСТАНАХА” (Унгария) на режисьора Барнабаш Тот.

НАГРАДА ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ
(осигурена от Доли Медия Студио – диплом, парична премия от 1 500 евро и 8 000 евро в постпродукционни услуги) бе връчена на „НИНА” (България) на режисьора Христо Симеонов

НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ
(осигурена от Домейн Бойар – диплом и парична премия от 1 000 евро за режисьора на филма) получи „ТРИ СЕСТРИ” (Турция- Германия-Нидерландия-Гърция) на режисьора Емин Алпер.

Балканското жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма „ШЕВОВЕ” (Сърбия) на режисьора Мирослав Терзич.

НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ
бе присъдена на „ПЕЩЕРАТА” (Сирия-Дания-Германия-САЩ-Катар) на режисьора Ферас Фаяд.

Документалното жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма „КОЛЕКТИВ” (Румъния-Люксембург) на режисьора Александър Нанау.

НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ
(осигурена от Булсатком - диплом и парична премия от 3 000 евро) получи КОТКА В СТЕНАТА” (България) на режисьорите Мина Милева и Весела Казакова.

НАГРАДА НА ФИПРЕССИ бе присдена на ТЕЗИ, КОИТО ОСТАНАХА” (Унгария) на режисьора Барнабаш Тот.

НАГРАДА НА ГИЛДИЯ “КРИТИКА” ПРИ СБФД
За най-добър балкански филм бе присъдена на „ГОСПОД СЪЩЕСТВУВА, ИМЕТО Ѝ Е ПЕТРУНИЯ” (Северна Македония-Белгия-Франция-Хърватия-Словения) на режисьорката Теона Стругар Митевска.