22
Sep
2020

„Музикална кутия“ в програмата на 24-тия София Филм Фест включва уникални филми за киномеломани


„Музикална кутия“ е рубрика, която прави реверанс към корените на София Филм Фест – киномузикалните фестивали от края на 90-те години. Фестивалът се разви като едно от водещите киносъбития в Югоизточна Европа и е единственият български кинофестивал, акредитиран от FIAPF. Но ние никога не сме се отдалечавали от музиката и тя тече със съответния си градус във вените ни.

Световната премиера на филма-концерт по случай 30-годишнината на любимата ни блус и рокендрол банда „Подуене Блус Бенд“ ще ни срещне с Васко Кръпката и още 20 знаменити родни музиканти. „ВАСКО КРЪПКАТА И ПОДУЕНЕ БЛУС БЕНД: 30 ГОДИНИ НА ПЪТЯ“ на режисьора Мартин Балтаджиев ще разтърси с мощен звук, впечатляваща визия и на човек ще му се прииска да има и бира. Всичко това ще се случи на 26 септември от 20.30 часа в кино „Люмиер Лидл“. 

* * *
За почитателите на френските шансони, на Едит Пиаф и Шарл Азнавур, е специалното филмово предложение „ШАРЛ ЗА АЗНАВУР“, съвместна продукция на режисьорите Марк ди Доменико и Шарл Азнавур. Голяма част от архивните документални кадри, използвани във филма, са дело на самия Азнавур. Известният френски музикант и артист ги прави с първата камера, която Едит Пиаф му подарява през 1948 година – тогава той все още не знае, че тази камера ще се превърне в негово увлечение за цял живот. До 1982 година Шарл заснема часове материал, който поставя основите на неговия филмов дневник. Той снима живота си и в същото време живее като на кино. Където и да отиде, камерата го следва и регистрира всеки детайл – миговете от живота, местата, през които преминава, приятелите, любимите, проблемите. Няколко месеца преди да напусне този свят, Азнавур започва да систематизира филмите си с помощта на Марк ди Доменико. Така се появява идеята за този документален филм, който може да бъде видян на 25 септември - 18:30 часа - в Дома на киното и на 26 септември - 20:15 часа - във Френския институт – Кино „Славейков“. 

* * *
Публиката в София ще има възможност да види документалния музикален филм „ИНА ДЕ ЯРД“, режисиран от Питър Уебър, председателят на международното жури на 24-тия София Филм Фест. Историята е портрет на група пионери реге-музиканти, пресъздаващ социалните ценности на този стил в музиката и страстта към нея на едно по-старо поколение в опита му да я предаде на по-младите. Сюжетът напомня историята около създаването на „Буена Виста Сошъл Клъб“. Група ветерани музиканти от Global South се събират за концерт. Филмът представя формацията, която свири кавъри на класически хитове, смесени с кадри от оригиналите, които са отпреди 50 години... Част от очарованието на филма и неговите звезди е в това, че те просто искат да правят музика. И да ловят риба. И да се радват на слънцето, а когато са на по 70 години могат смело да кажат, че са си го заслужили. Това е портрет на един не толкова сложен живот, който изглежда доста идиличен под звуците на реге-музиката. Филмът на Питър Уебър може да бъде видян на 25 септември - 18:00 часа - във Филмотечно кино „Одеон“ и на 27 септември - 18:00 часа – в Дома на киното.

* * *
„МАРИАН И ЛЕНЪРД: ЛЮБОВНИ ДУМИ“ на режисьора Ник Брумфийлд е задълбочено вглеждане във връзката между легендарния канадски музикант Ленърд Коен и норвежката му муза Мариан Илен. Филмът отвежда зрителите на пътешествие в миналото на Коен и документира любовта на живота му и негова муза - Мариан (една от най-известните песни на Коен е „So Long Marianne“, посветена именно на нея). След като се разделят, Мариан и Коен продължават да общуват до края на живота си. И двамата си отидоха от този свят в рамките на няколко месеца един след друг през 2016 година и Ленард Коен остави трогателно последно писмо до Мариан, събрало дълбоката му любов и уважение към нея… „Мариан и Ленард: любовни думи“ може да гледате на 26 септември - 18:00 часа - във Филмотечно кино „Одеон“ и на 29 септември - 18:00 часа – в Дома на киното.

* * *
„БАЩИТЕ НА ХАРДКОРА“ на режисьора Йън Макфарланд проследява историята на двама от най-уважаваните музиканти в света на ъндърграунд музиката – Роджър Мирит и Вини Стигма от американската група „Agnostic Front”, които са в началото на 40-та година от своята кариера, а мейнстриймът въобще не е чувал за тях. Това в никакъв случай не означава, че те не са добри музиканти или нямат своята публика, а само доказва, че хардкорът като под-жанр на пънка е останал в нелегалност от самото си създаване и верен на себе си се превръща в индивидуално движение. Страстта на „бащите на хардкора“ Мирит и Стигма към музикалната сцена разкрива банда, която не е сформирана за няколко изяви или за да спечели пари, а група, която никога няма да спре да съществува. Филмът представя днешния живот на музикантите, като умело преплита в историята и архивни кадри от местната телевизия, както и видео и снимки на групата. Въпреки че днес хардкор-групи съществуват по целия свят, началото може да се проследи по улиците на Ню Йорк през 80-те години. Шанс да се върнем в онова време чрез киното имаме на 27 септември - 18:30 часа - във Филмотечно кино „Одеон“ и на 3 октомври - 21:00 часа – в Дома на киното.

* * *
ЕДИНСТВЕНАТА прожекция на чаровния филм „АВРОРА“ на Стиан Сервос и Бенджамин Лангеланд е на 27 септември - 18:30 часа – във Френския институт – Кино „Славейков“. Историята се вглежда в странния свят на норвежката старлетка Аврора Акснес и трудностите около създаването на втория ѝ албум и световното ѝ турне. Филмът е интимен и жизнен портрет на една млада поп-звезда, която се стреми да осмисли своето място в света. Дори да изглежда невероятно, музикалната индустрия продължава да бъде брутално място за оцеляване на изпълнителите. Докато платформи като YouTube и Instagram предоставят прекалено лесна сцена да станеш известен, за да се превърнеш в звезда  на музикалната сцена все още са нужни доста усилия и безпощадни договори с мениджъри и музикални компании, които гарантират най-вече адски труд и почти никакви пари за цената на славата.

#24SofiaIFF #ЕСЕН  *  Очакваме Ви на #КИНО!    

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.